Det gode arbejdsliv og hvordan man skaber det

Det ligger i mennesket natur at stræbe efter et godt liv, at forbedre sit liv, at få det bedste ud af de forudsætninger man har og de muligheder man selv skaber.
Der findes ikke én fast definition på det gode liv, men måske lige så mange, som der er mennesker på jorden. Den måde du definerer det gode liv på, afhænger som regel af din smag, din viden, dine levevilkår, den kultur du er født og opvokset og lever i, din opvækst, din omgangskreds… og mange andre forhold. Men bag ved alle disse forskelligheder findes der alligevel en fælles kerne, et eller flere fælles elementer, der går igen, og det næsten uanset, hvem man er og hvor man er vokset op. At vi trods forskellighederne stræber efter noget af det samme, næsten uanset hvad man svarer på spørgsmålet: 1. Hvad er det gode liv for dig?

For at opretholde dit liv, skal du selvfølgelig få dækket dit grundlæggende fysiske behov, så som mad og tøj og tag over hovedet. Men opretholdelse af et liv er ikke det samme som ”et godt liv”. Der er andre behov der også skal dækkes: Du har brug for sikkerhed og tryghed, du har sociale behov så som kærlighed og tilhørsforhold, du har behov for at blive anerkendt, at det du gør, bliver værdsat, og du skal have mulighed for at realisere dine potentialer. Dit liv skal give mening, og du skal have mulighed for at gøre en forskel. Vejen til opfyldelsen af disse behov synes at være uddannelse, men hvad er det som uddannelse egentlig gøre for dine muligheder?

Uddannelsen er altså en stor hjælp til at opfylde de mere avancerede behov ved at gøre dit arbejdsliv bedre …. Fordi arbejdet og arbejds-identitet fylder så meget i vores moderne samfund, kan du næppe have et godt liv uden et godt arbejde. Men hvad er så et godt arbejde?

Der er meget der tyder på, at et godt arbejdsliv er forudsætningen for et godt liv, og at vejen til et godt arbejdsliv går igennem uddannelse, fordi uddannelse giver du selvbestemmelse, respekt, og mulighed for at videreudvikle dig og realisere dine drømme, og fordi uddannelse øger dine kompetencer og giver dig mulighed for at få et godt arbejde, og derigennem udnytte dine potentialer. Vi har faktisk nogenlunde fælles forventninger til hvordan vi vil have vores arbejdsliv skal være. Spørgsmålet er, hvem, eller hvad, skal sikre at du får et godt arbejdsliv?

Promospot for det gode arbejdsliv

Fotos til brug i undervisningen